subota, 5. svibnja 2012.

Ženska nošnja

Ženska narodna nošnja Prekopakre sastoji se od košulje koja se kasnije rastavila u oplećak i skute. Oplećak je izvezen uz prsa i na rukavima. Skute su ušnitane i na rubu ukrašene šarom i čipkom. Na košulji se opasuje tkanica. Iznad nje se u zimske dane nosi pregača od vune, a ljeti iverana pregača. Oko vrata nosila se kajica od đerdana, te niz krupnijih đerdana.

Oglavlje: Ukras djevojaka bile su pletenice. Kosa je bila podijeljena po sredini glave, a pletenice savijene od uha do uha i umotane plavom vunicom, te ukrašene cvijećem (smiljem) i pačjim škovrčkom iza uha. Oglavlje žena sastoji se od paculjice koja ima oblik šiljate kapice izdužene u kovrk.
Poculjica je vezena krstaški i iverana. Njen prednji dio uvijek je crvene boje, a pokriva ju bijela čipka. Preko poculjice nosila se čipkana marama zabačena gore. Na maramu se stavljaju drhtavci i mašne. Na nogama su se nosile štrikane dokoljenice i opanci (šokački) od kože.
Za hladnije dane na nošnju se ogrtalo „jakle“ ili štofani kaputić plavi, zeleni ili crni, a sa strane imali su girtle. Kožun je prslučić „iscifran“ ogledalcima. U zadnje vrijem se potpuno izgubio kao i „jakli“.
Ženska narodna nošnja može biti izvezena i crnim vezom za dane žalosti.

Nema komentara:

Objavi komentar